Kidies, elke kleuter in actie!

Kidies is het kleuterprogramma van Gymfed waarmee de federatie de kleuterwerking in de clubs wil ondersteunen. Het geeft inspiratie aan de trainers voor een gevarieerde en gestructureerde aanpak in de lessen kleuterturnen. Samen streven we ernaar kinderen op een toffe en kwaliteitsvolle manier te laten bewegen, waarbij ze op ontdekking kunnen gaan, openbloeien, zelfvertrouwen ontwikkelen, plezier beleven en leren.

Kidies biedt leuke en gevarieerde lesinhouden aan in verschillende domeinen. Hiermee wordt zowel de algemene motorische ontwikkeling (springen, lopen, vangen, heffen, trappen, duwen, …) van de kinderen gestimuleerd alsook leren ze hun eerste gymnastiekvaardigheden (koprol, zwaaien, rad, …).  Kleuterturnen met Kidies vormt zo de perfecte voorbereiding om na de kleuterklas gymnastiek te blijven beoefenen of dient als sterke basis voor andere sporten.

Het Kidies programma kadert binnen het Gymfed-sportmodel waarin sporters uit de fase 'Actieve start' volgens hun noden, wensen en ontwikkeling optimaal begeleid kunnen worden.

Nieuws

Geef de kleuterwerking in jouw club een boost

Donderdag 23 mei 2024

De eerste kennismaking met sport begint bij de kleutertjes. Een toffe start is cruciaal om deze jonge leden lang in de club te houden. Investeren in de kleuterwerking is daarom een goed idee. Gymfed ondersteunt jullie met een opleiding in de club.

Turnshow op de planning?

Woensdag 24 januari 2024

Staat er dit jaar ook een turnshow op de planning? Ben je al aan het nadenken wat je met de kleuters kan doen? Deze tips en oefeningen helpen je zeker vooruit.

Emoties (h)erkennen bij kleuters

Dinsdag 23 januari 2024

 Het (h)erkennen van emoties is een essentieel onderdeel van de emotionele intelligentie van kleuters. Door emoties te begrijpen en te herkennen, leren kleuters hoe ze met hun gevoelens kunnen omgaan en begrijpen ze beter hoe anderen zich voelen. En ook in de les kleutergymnastiek kunnen we ons steentje bijdragen.

Ballonleuke lesideeën

Dinsdag 23 januari 2024

Ballonnen zijn een geweldige toevoeging een de les kleutergymnastiek. 
Ze bevorderen op een leuke manier de fysieke activiteit en stimuleren verschillende ontwikkelingsvaardigheden.
Hier zijn enkele ideeën voor activiteiten met ballonnen in jouw les kleutergymnastiek.

6 tips voor een vlotte start met jouw kleuters

Woensdag 6 september 2023

De eerste les kleuterturnen. Een grote stap voor de allerkleinsten. Voor de ene kleuter al wat spannender dan de andere. Als lesgever heb je een cruciale rol om deze eerste kennismaking vlot te laten verlopen. Hoe pak jij het aan? Met deze tips lukt het je gegarandeerd om vlot van start te gaan in dit nieuwe turnseizoen. Ready, set, GO!

Klaar voor een BOM aan inspiratie?

Vrijdag 24 februari 2023

Geef jij les aan kleuters en heb je nood aan inspiratie? Of heb je gewoon zin om eens iets nieuws uit te proberen? Wij helpen je alvast op weg! Want dit artikel is werkelijk een BOM aan inspiratie.

Zo maak je sterke trainingen voor kleuters

Maandag 2 mei 2022

Wil jij jouw kleuters super leuke en leerrijke trainingen geven? Natuurlijk, daar twijfelen we niet aan! Elke trainer heeft zijn eigen stijl om dit te doen, en wij zetten graag enkele handvaten op een rijtje die je kunnen helpen in jouw aanpak.

Kijktips op het Kaderweekend speciaal voor jou

Vrijdag 24 september 2021

Met een doordacht kader, sterke inhoud en experten van hoog niveau, stelde het Gymfed team het programma voor het kaderweekend 2021 nauwgezet samen.  Voor elk wat wils. We geven je graag in dit artikel onze kijktips mee. 

7 redenen waarom turnen goed is voor je kleuter

Donderdag 26 augustus 2021

Die eerste koprol, een optreden voor een groot publiek of eerste echte turnshow. Grenzen verleggen, groeien en succes beleven. Je eigen dromen, talenten, passies en uitdagingen achterna jagen. 7 Redenen waarom turnen goed is voor je kleuter.

De Kidies kijkwijzers zijn er!

Woensdag 18 augustus 2021

Ze zijn er ... de kijkwijzers van Kidies! Deze kijkwijzers zorgen voor heel wat inspiratie en extra ondersteuning tijdens de lessen kleutergymnastiek.

Organiseer een Gymbo les in de club

Vrijdag 5 februari 2021

Als thema-les kan één of twee keer per seizoen een Gymbo les uit het Kidies programma georganiseerd worden. Tijdens deze turnles worden alle Kidies-oefeningen van een bepaald blok aangeboden én ontvangen de kleuters op het einde een Gymbo medaille! Een leuke beloning voor hun inzet tijdens de turnlessen.

Zijn jullie kleutertjes ook braaf geweest?

Woensdag 9 december 2020

Sinterklaas en zijn roetpieten zijn ondertussen op terugweg naar het zonnige Spanje. De kleutertjes van Edelweis Stabroek zijn echter nog aan het nagenieten van hun turnles afgelopen weekend. 

Communicatietools op maat voor de Kidies-clubs

Vrijdag 21 augustus 2020

In de Kidies-club kunnen de trainers actief aan de slag met de Kidies-trainersmap en bijhorende tools om van de lessen kleuterturnen een succes te maken. Hiernaast helpen we onze clubs graag verder bij de volgende stap: de communicatie omtrent de Kidies-kleuterwerking naar hun, potentiële, leden. We bezorgen alle Kidies-clubs hiervoor de nodige gepersonaliseerde communicatietools en tips die ingezet kunnen worden bij de promotie van hun kleuterwerking.

Schrijf je in voor één van de regionale Kidies-opleidingen

Woensdag 12 augustus 2020

We dromen stilletjes aan van het nieuwe seizoen... Want we willen dolgraag al onze kleuters een fantastische beleving bezorgen tijdens de lessen kleuterturnen. Om jullie hierbij te helpen, organiseren we, rekening houdend met de corona-maatregelen, regionaal Kidies-opleidingen! Tot dan?!

Waarom het Kidies-programma goed is voor elke kleuterles

Woensdag 20 mei 2020

Kidies is het nieuwe kleuterprogramma van Gymfed en ondertussen gingen al bijna 170 clubs ermee aan de slag. We bezochten eind februari de kleuters van TC Olympia Oosterzele zodat ze hun ervaring met ons konden delen. De club organiseerde net voor de 2e keer een ouder-kindles. De trainers haalden daarvoor inspiratie uit verschillende domeinen van Kidies, zoals ‘Peuter-ouderturnen’ en ‘Inspiratie met alternatief materiaal’.

webshop kidies programma kleuterturnen gymfed
kidies kleuterturnen gymfed

Nood aan extra inspiratie? Schrijf je in op onze inspiratie nieuwsbrief!