Turnen met Kidies

In de club

Clubs die werken met Kidies starten met een gestructureerd jaarplan voor al hun lessen kleuterturnen zodat alle verschillende bewegingsthema’s uit de sportieve ontwikkelingslijn voldoende aan bod komen, alsook voldoende variatie geboden wordt qua oefeningen en spelvormen door gebruik van onder ander muziek, klein materiaal, kijkwijzers, inlevingsopdrachten,…

Lessen kleuterturnen in de club met Kidies

  • bieden enorm veel bewegingskansen aan élke kleuter
  • zijn gestructureerd opgebouwd
  • zijn afgestemd op de mogelijkheden en behoeften van de kleuters
  • bouwen geleidelijk op qua moeilijkheid en organisatie
  • stimuleren de ontwikkeling in een brede waaier aan bewegingsthema’s
  • omvatten gebruik van turntoestellen én klein materiaal (zoals ballen, hoepels, kranten, pittenzakjes,…)
  • zijn gewoon super tof!

In het jaarplan worden af en toe themalessen ingepland op basis van de jaarkalender (bijvoorbeeld Carnaval, Sinterklaas,…) en daarnaast ook Gymbo-lessen en ouder-kind-lessen.

Tijdens een Gymbo-les, die een club tot twee keer per seizoen kan inplannen, voeren de kleuters de Kidies-oefeningen van de sportieve ontwikkelingslijn uit voor hun leeftijd. Na afloop van de Gymbo-les ontvangt élke kleuter de Gymbo-medaille in de kleur van de Kidies-oefeningen voor zijn leeftijd.

Daarnaast kan aan de ouders van de kleuters eventueel de individuele Kidies-kaart meegegeven worden, met daarop de observatie van de trainer per opdracht. De Kidies-kaart is een manier om jou als ouder op de hoogte te houden van de vaardigheden die de kleuters volop aan het inoefenen zijn. Kan je kind de oefening? Super! Kan je kind de oefening nog niet? Geen probleem, we blijven gewoon proberen en ervaringen opdoen tijdens de turnlessen. Want daar draait het om! De Gymbo-les is geen prestatiemeting, maar een leuk toonmoment!

Tijdens ouder-kind lessen wordt één (groot)ouder actief betrokken bij het volledige lesverloop. Samen ga je aan de slag in de turnzaal zodat het een uurtje actieve quality-time wordt, plezier verzekerd! Bovendien leer je als ouder ook de trainers beter kennen en kan je zien hoe je kind reageert op hun instructies.


Thuis

Op YouTube vind je een hele afspeellijst van Kidies op het kanaal van de Gymnastiekfederatie. De kleuterdansjes kunnen thuis in de living gedanst worden en de Rope Skipping tricks kan je kind in haar eigen danstouw (of met een wasdraad?) uitproberen in de tuin.


Wil je samen met je kleuter actief zijn? Dan zijn de peuter-ouder en kleuter-ouder oefeningen zeker de moeite om thuis samen te ontdekken!


! Let er op dat alles veilig verloopt (geen (scherpe) meubels of voorwerpen in de buurt, voldoende zachte ondergrond,…) en vraag eventueel aan een tweede volwassen persoon om als beveiliging bij de oefening te helpen !

webshop kidies programma kleuterturnen gymfed
kidies kleuterturnen gymfed

Nood aan extra inspiratie? Schrijf je in op onze inspiratie nieuwsbrief!