Waarom het Kidies-programma goed is voor elke kleuterles

Sarah Baus   ‐  Woensdag 20 mei 2020

Turnclub Olympia Oosterzele aan het woord

Kidies is het nieuwe kleuterprogramma van Gymfed en ondertussen gingen al bijna 170 clubs ermee aan de slag. We bezochten eind februari de kleuters van TC Olympia Oosterzele zodat ze hun ervaring met ons konden delen. De club organiseerde net voor de 2e keer een ouder-kindles. De trainers haalden daarvoor inspiratie uit verschillende domeinen van Kidies, zoals ‘Peuter-ouderturnen’ en ‘Inspiratie met alternatief materiaal’.

Na een intro met de Gymbo-handpop en een opwarmingsdansje, gingen de kleuters en ouders aan de slag met ballonnen, bewegingsomlopen en een heuse carnavalsestafette. Tot slot gingen de kinderen bij de ouders op de schoot zitten en voerden ze samen nog wat beweegopdrachten uit. Voor de training van start ging, interviewden we Marie-Rose en Emily. Zij zijn beiden kleutertrainsters bij TC Olympia Oosterzele en Marie-Rose is daarnaast ook nog voorzitster van de club. Ook Mireille, de ondervoorzitster, kwam aan het woord. Ze hadden ons heel wat te vertellen.

Q / Hoe leerden jullie Kidies kennen?

Marie-Rose – We hoorden voor het eerst over Kidies wanneer we de programmatie van het Kaderweekend in 2019 bekeken. We vonden het ontzettend fijn dat er vanuit Gymfed extra aandacht ging naar de kleuters. We hebben dus met ons kleuterteam de Kidies-sessies op het Kaderweekend gevolgd. Nadien zaten we met alle kleutertrainers samen om de trainersmap door te nemen en de verschillende thema’s te overlopen.

Q / Hoe zijn jullie met Kidies aan de slag gegaan?

Marie-Rose – We zijn eerst op zoek gegaan naar extra uitrusting om onze trainingen leuker en effectiever te maken. We hebben heel wat kosteloze spullen verzameld waarmee we konden turnen en hebben ook extra klein materiaal aangeschaft. We haalden verschillende ideeën uit de Kidies-map:

  • Kartonnen kokers en foambuizen
  • Vezeldoekjes en verkleedgerief
  • Knuffels en ballonnen
  • Loopstenen
  • ...

Q / Hebben jullie nog andere ideeën opgedaan uit Kidies?

“Het is vooral tof dat er veel interactie is met de ouders. Ze zien tijdens de lessen wat hun kind allemaal kan en waar we mee bezig zijn tijdens de kleutertrainingen.”

Marie-Rose – De kind-oudertraining was heel nieuw voor ons. We volgden daar een sessie rond op het Kaderweekend en het leek ons superleuk om te doen. Voor de kerstvakantie probeerden het voor de eerste keer. De kleuters, en ook de ouders, waren laaiend enthousiast. We zijn zeker van plan om zo’n training meerdere keren per jaar te organiseren!

Emily – Vandaag gaat onze tweede ouder-kindles al door. Het is vooral tof dat er veel interactie is met de ouders, zo leer je hen ook kennen. Anders heb je vooral contact met de kleuters. Bovendien zien de ouders op die manier wat hun kind allemaal al kan en waar we mee bezig zijn tijdens de kleuterlessen.

Q / Wat zijn de voordelen aan het werken met Kidies?

Marie-Rose – Het Kidies-programma sluit aan bij hoe wij al jaren werken en bevestigt onze aanpak. Er is aandacht voor de volledige ontwikkeling van de kleuter en daarnaast is er ook een turntechnische focus. Dat de sportieve ontwikkelingslijn uit Kidies aansluit bij Gymstars, is een enorme meerwaarde. Daarnaast staan er leuke initiatieven, zoals de ouder-kindles, in de trainersmap.

Emily – We maken regelmatig gebruik van de filmpjes op Youtube om ideeën op te doen. Ook met de Spotify-lijst zijn we aan de slag gegaan. Er staan heel wat bekende kinderliedjes tussen: echt een pluspunt dat je zelf niet op zoek hoeft te gaan naar de leukste nummers.

Q / Waarom zouden andere clubs het programma moeten aanschaffen?

  1. Aandacht voor de volledige ontwikkeling
  2. Turntechnische focus: opvolging door Gymstars
  3. Inspiratiebron en heel wat leuke extra's: Gymbo-handpop, Youtube- en Spotify-lijst, lesfiches...

Q / Mireille, kan jij ons als bestuurslid zeggen wat je van het kleuterprogramma vindt?

Mireille – Wij zijn zowel een recreatieve als competitieve club. Omwille van de wedstrijden, gaat er automatisch veel aandacht naar de competitiegroepen. We vinden het superbelangrijk dat er nu ook belangstelling is voor de kleutertjes. Dankzij de kind-oudertraining zijn de ouders van in het begin betrokken en wordt de binding tussen club, kleuters, ouders én trainers extra aangewakkerd. Dat vinden wij heel positief aan Kidies!

“Het is fantastisch dat er door Kidies nu ook meer aandacht is voor de kleutergroepen”