6 tips voor een vlotte start met jouw kleuters

Ruth Franceus   ‐  Woensdag 6 september 2023

De eerste les kleuterturnen. Een grote stap voor de allerkleinsten. Voor de ene kleuter al wat spannender dan de andere. Als lesgever heb je een cruciale rol om deze eerste kennismaking vlot te laten verlopen. Hoe pak jij het aan? Met deze tips lukt het je gegarandeerd om vlot van start te gaan in dit nieuwe turnseizoen. Ready, set, GO!

 • Spreek op ooghoogte van de kleuters

Spreek de kleuters aan op ooghoogte en zorg voor een rustige en persoonlijke verwelkoming. Gebruik eenvoudige zinnen en woorden terwijl je traag en duidelijk spreekt.

  • Wees empathisch

  Stel je in hun plaats, ze zijn nog klein en alles lijkt groot voor hen. Zet de eerste lessen voornamelijk in op het welbevinden van de kleuters. Kijkt een kindje liever eerst nog wat toe? Geen probleem, sta dit toe en stel de ouders hierin gerust.

  • Leer de namen van de kleuters 

  Tracht (na enkele lessen) elke kleuter bij naam te kennen. Naamstickers kunnen hierbij goed werken bij de start van het seizoen. Zorg dat ook de kleuters en ouders jouw naam kennen. Op die manier zullen ze jou sneller aanspreken.

  • Straal positiviteit en energie uit

  Wees altijd enthousiast en sta positief voor je groep met een glimlach. Enthousiasme werkt aanstekelijk ;)

  • Wees niet zuinig met positieve feedback

  Geef heel veel complimenten, motiveer en help elke kleuter succes te beleven. Werk met veel sociale bekrachtiging, ook met heel wat non-verbale positieve signalen te geven (schouderklopje, duim, vuistje …). 

  • Laat je inspireren door Kidies en vraag een Kidies opleiding aan

  Heb je zin in extra inspiratie en nieuwe oefeningen voor komend seizoen? Ga dan aan de slag met Kidies! Wil je meer ondersteuning in het gebruik van Kidies? Vraag dan een Kidies opleiding aan bij jou in de club. Alle info vind je HIER.