De meerwaarde van een kleuterwerking in een (Rope Skipping) club

Ruth Franceus   ‐  Dinsdag 20 okt 2020

Skip up start met kleuterwerking

Ann-Sofie De Boeck is een 23-jarige studente kleuteronderwijs uit Sint-Katelijne-Waver. Ze is net gestart als lesgever bij de kleutertjes in de club Skip up en beantwoordt graag enkele vragen over hun kleuterwerking.

  • Bieden jullie lessen kleutergymnastiek aan of enkel Rope Skipping?

De focus ligt bij Rope Skipping. Dit is iets wat onze kleuters supergraag doen en oefenen. Ze komen vol enthousiasme naar de les met hun eigen springtouw en vinden het geweldig om te springen. Uiteraard doen we meer dan dat. We dansen, doen tikspelen, balspelen,…. Het gaat om de brede ontwikkeling van de kleuters. Veel van de bewegingsaspecten die we onze kleutertjes aanbieden, zijn ook belangrijk voor Rope Skipping, zoals evenwicht, ritme, lenigheid,… We hopen binnen enkele jaren op een mooie doorstroom naar onze basiswerking Rope Skipping.

  • Hoe verlopen de lessen?

We zijn nog maar net gestart met een kleuterwerking. We hebben (nog) niet zo veel inschrijvingen (misschien speelt corona een rol?). De reacties zijn momenteel positief en we plannen nog wat reclame en promotie bij de omliggende scholen. Ik hoop dat onze kidies werking verder kan blijven groeien want we hebben nog zo veel meer in petto voor onze kleuters.
De lessen geven voelt steeds aan als een groot feest. De kleuters zijn heel enthousiast en leren dan ook veel bij. Dat geeft me veel voldoening.

  • Werken jullie met Kidies in de club?

Ja, wij werken met Kidies in de club. De vraag ging uit van ons clubbestuur Skip Up, die van het Kidies-programma hadden gehoord via Gymfed en dit graag wilden uitwerken in onze club. Zo hebben ze mij als lesgever aangesproken en gevraagd of ik dit zag zitten. Ik heb deze kans gegrepen en ik ben aan de slag gegaan met de kidies trainersmap.

"Er is een volledig hoofdstuk rond 'Springen en spelen met touwen' maar ook de andere hoofdstukken in het Kidies-programma zijn erg bruikbaar."
  • Waarom is het Kidies programma voor jullie een grote hulp?

De trainersmap is heel handig te gebruiken. Bij het onderdeel 'Welkom' wordt heel goed uitgelegd hoe een kleuterles in elkaar zit, wat de doelstellingen zijn,…. Ook het idee van een jaarplanning is iets wat ik heb overgenomen. Het is heel eenvoudig en geeft je als lesgever ook een houvast. Het bevat per onderdeel enkele uitgeschreven lesfiches waarin variatie en differentiatie zeer mooi toepasbaar is. Er is een volledig hoofdstuk rond 'Springen en spelen met touwen' maar ook de andere hoofdstukken in de Kidies trainersmap zijn erg bruikbaar. Ik gebruik de trainersmap steeds als startpunt en vul aan met spelen/lessen die ik leer tijdens mijn opleiding Bachelor kleuteronderwijs.

Hebben jullie als club ook interesse om te starten met een kleuterwerking? Bekijk de voordelen, randvoorwaarden en tips links van dit artikel en neem zeker en vast een kijkje op www.kidies.be en/of volg de gratis webinar op 24/10.